FYRLINGEN 2017

Upplev och älska

Fyrlingen 2014- vem får äran att vinna?


Fredag 3 januari inleds Fyrlingen Petanque, en hel helg med boule från tidig morgon till sen kväll. Fredagens propagandadubbel ger säkerligen en liten hint om vem eller vilka som prickat storformen och blickarna riktas säkert mot de stora och kända namnen. Men kanske lurar ett av de stora namnen lite utanför de på förhand tippade storlagen!


Vem vinner Fyrlingen 2014? Snacket i boulesverige börjar så smått trissas upp inför det nya årets första stora boulefest.

Rickard Nilsson närmar sig säkerligen kalasformen, efter en riktigt fin höst och med singelmästerskapet i frankrike som stort mål i slutet av januari. Han har ett riktigt starkt lag i Fyrlingen med parhästen Anders Csapo (de två kan verkligen lira riktigt bra boule tillsammans) och  Fyrlingenlegendarerna Albin Plantin och Björn Folke Johansson.

Joachim Pimmen Andersson, Jessica Johansson, Kristian Eklund och Jonas Jacobsen har aldrig vunnit Fyrlingen, men Pimmen och Jessica har radat upp andraplatser och lär vara sjukt sugen på att skriva in sig i historieböckerna.

Regerande mästarna med William Silfverberg, Kees Koogje, Christian Andriantseheno och Hery Andrianavalona kanske blir omöjliga att stoppa i år igen? Visst minns man Kees fantastiska skytte under finaldagen.

Danskarna med Lasse Dithmar i spetsen vill säkert ha revansch för finalförlusten senast och har tagit boulebanorna med storm under året (minns ni Noric Petanque Weekend?).

Eller blir det något av de övriga seedade lagen? Många starka spelare kommer till start.


Men kanske hittar vi den allra största utmanarna helt utanför seedningslistan?

Youssef Seguir, Youssef Taoubane Oudai, Rafik Mohamed och Bastien Testaniere är ett lag ni ska lägga på minnet inför Fyrlingen. Oseedade spelar de gruppspel under lördagens sena spelstart, i en osedda grupp. Men vilka är de här då, undrar ni? Vi tog oss ett snack med Norgebaserade Bastien Testaniere för att bringa lite klarhet kring laget!

Berätta lite om ditt lag, Bastien (svaren översatta från engelska)!

- Youssef Seguir, Marockan. Bor i Spanien, är spansk mästare flertalet gånger, har spelat bra i världsmästerskap och är en fantastisk skytt, klart bäste skytten i vårt lag.

- Rafik Mohamed, Marockan. Bor också i Spanien och spansk mästare vid ett tillfälle tror jag. Stark mittspelare med en fantastisk teknik.

- Youssef Taoubane Oudai, bor i Norge. Har spelat med de två övriga några gånger med goda resultat. God läggare och skytt och en riktig vinnarskalle.

- Jag själv, Bastien Testaniere, fransman som bor i Norge. Har spelat boule ganska länge, men på allvar först det senaste året. Jag har det i familjen sedan flera generationer tillbaka, med flera duktiga spelare i släkten.

Hur ser ni på Fyrlingen?

- Vi spelar för att vinna. Jag har aldrig spelat med de tre övriga, men det har de gjort och med goda resultat. Det har talats mycket om Fyrlingen i Norge och jag spelade själv förra året. Det ska bli riktigt roligt att få spela en så stor turnering!


Ja, det låter onekligen som ett bra lag på pappret. En noggrannare efterforskning i resultatlistorna från årets större tävlingar ger också resultat. Vid stortävlingen i danska Hedebo placerade sig Youssef Seguir, Youssef Taoubane Oudai och Rafik Mohamed på tredjeplats i trippeln, endast slaget av ett Star Master Pari-lag (tvåa) och Claudy Weibels lag från Belgien (etta). I dubbeln blev Rafik Mohamed och Youssef Seguirtvåa, slagna av fransmännen men före Claudy Weibels lag som slutade trea.

Lyssnar man runt bland några av norrmännen pratas det mes stor respekt kring främst Youssef Seguir. Rykten säger att han placerat sig långt fram i Marseiiliäsen, den kanske allra största bouletävlingen i hela världen. Han ska också ha högt anseende som skytt ute i europa.


Ja, vad säger ni? In och diskutera på Fyrlingens Fecebooksida. Låt spekulationerna inför 2014 första stora boulehändelse börja!

131227

Jesper Skult om Fyrlingen och känslan att slå tuppiga lag


Jesper Skult tillhör den stora skara elitspelare som aldrig vunnit Fyrlingen, men som alltid återkommer och ser fram emot tävlingen. Läs om hans hyllning till Fyrlingen, känslan att möta tuppiga lag och vem som får svensk boules stora genombrott 2014.


Fyrlingen 2014 närmar sig med stormsteg. Julhelgen och nyår ligger fortfarande och väntar på oss med ledighet och skön samvaro, men sedan är det dags att spotta i boulenävarna och sikta in sig på det nya årets första stora boulehändelse.

Fyrlingen 2014 lockar 64 lag med spelare från Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna, Tyskland/Madagaskar, Frankrike och Marocko. Hela den nordiska eliten är samlad och därutöver flera ytterst kompetenta spelare från när och fjärran. Det är helt enkelt upplagt för en riktig boulefest.

En av de spelare som ofta är långt framme i Fyrlingen men som aldrig vunnit är Sibiriens Jesper Skult. Han är laddad för Fyrlingen 2014 och tycker vadå om om tävlingen?

- Jag tycker Fyrlingen är en fantastiskt rolig tävling, säger Jesper och man förstår att han trivs i Borås boulecenter. Även om han aldrig vunnit spelar han ofta bra och håller sig väl framme i resultatlistan med sina lag.

- Jag själv har gått bra i den varje år, varför vet jag inte riktigt, men jag gillar spelformen otroligt mycket. Ja och det är svårt att vinna, har en andraplats, två tredjeplatser, säger Jesper om varför han tycker tävlingen är viktig och svår. Och känslan kring tävlingen och sporten boule-petanque är viktig.

- Prestige vet jag inte om det handlar om, men klart det finns många tuppiga lag man vill slå och jag tror många lag känner detsamma mot vårt. Jag uppskattar spelare som visar mycket känslor, tänk på att detta är en fransk sport.

Om Fyrlingen innebär prestige i boulsverige är Jesper osäker på. Möjligtvis kan det ligga tävlingen i fatet att den går så tidigt på säsongen. Men att Fyrlingen 2014 spelar en stor roll i svensk tävlingsboule råder ingen tvekan om. Få spelare har vunnit tävlingen och de som inte lyckats återkommer år efter år för att försöka. Kanske är Fyrlingen Sveriges mest svårvunna tävling, med sitt breda startfält, internationella deltagande och tuffa spelschema.

Vem blir då årets stora överraskning i Fyrlingen och boulesverige. Jesper Skult har sin kandidat klar.

- Jag tror Jimmy Bysell kommer få sitt stora genombrott. Han, jag och Albin lirade elitserien i år, vann 9 av 12 matcher i hans första tävling. Nu lirar han med Lotta Larsson, Sara linderlöf och Linus Mannersfors. Han har en enorm talang.

Bland segerkandidaterna till Fyrlingen 2014 hittar Jesper Skult dock någon annan än sig själv och klubbkompisarna i Sibirien. Istället ser han fram emot att se en av många spännande lagkonstellationer in action.

- Jag tycker laget med Jerker Malmsten, Robban Beijmo, Ali Abdi och Kenneth Köhalmi är roligt.

Sitting boule-laget inleder tävlingsåret 2014 med Fyrlingen och får man tro silly season-snacket så är stockholmsklubben kommande års stormakt. Man får tillbaka nämnde Kenneth Köhalmi (ovärderligt ankare i vilken klubb som helst) från Halmstad, dessutom flera rutinerade lirare som t.ex. Fyrlingenlegendaren Björn Folke Johansson (segrade tre år i rad mellan 2008-2010). Sitting boule satsar stort, kommer ha hög nivå på träningarna och kommer säkerligen ses långt fram i 2014 års resultatlistor, speciellt när det kommer till lagtävlingar. Och dit får vi ju räkna Fyrlingen.

Men vem vinner då Fyrlingen 2014, Jesper?

- Jag tror Jonas Jacobsson med sitt lag vinner. Jag gillar hans mentalitet, får han med sig sitt lag i den tror jag de kan gå bra. Men det finns kanske en 5-6 lag som är potentiella vinnare.


Uppladdningen är i gång. Gå in på Fyrlingens Facebook-sida och diskutera, spekulera och, som Jesper säger, tuppa.


130815

Niklas Marklund om lag


Vid månadsskiftet augusti-september öppnar anmälan till Fyrlingen 2014 och precis som förra året kommer såväl den här månaden som övriga under hösten att vara fyllda med införartiklar och spännande läsning kring såväl Fyrlingen som boulen i stort. Först ut i vår uppladdning inför Fyrlingen är en artikel om lagets betydelse. I Fyrlingen och i boulen i stort. Niklas Marklund, förbundskapten och bouleprofil, tycker bland annat till.


Den som spelat Fyrlingen tidigare vet vad som väntar i januari nästa år. En tävling över två dagar, där lördagens gruppspel ligger till grund för söndagens olika slutspel. Vill du ta dig till A-slutspelet och kriga för vinsten i huvudtävlingen måste du först vinna din grupp under lördagen och sedan gå den långa vägen från 8-del till final. Den spelare som lirar samtliga matcher och tar sig till final spelar totalt 14 matcher under två dagar, en prestation som ställer hårda krav, såväl fysiskt som psykiskt. Lägg därtill att tävlingen under flera år lockat såväl nordisk elit som högst respekterade spelare från övriga europa.

Men ingen spelare gör ett Fyrlingenlag. I varje möte under de två dagarna ska man spela en trippel (med avbytare) följt av två dubblar. Det lag som vinner trippeln kan fokusera på att vinna en dubbel. Och laget som torskar trippeln har fortfarande chans att vända mötet genom att mönstra två grymma dubbellag.

Men hur viktigt är det här med "lag" egentligen? Jag vände mig till Niklas Marklund, förbundskapten och med en lång boulekarriär i ryggen, för att bolla frågan och andra tankar. Niklas svar är nedan markerade med fet stil.

Hur viktigt är lagtänket för boulen som tävlingsidrott?

Viktigt ur ett tävlingsperspektiv, men mindre viktigt för sporten och dess tillväxt. Jag ser inte boule som en idrott, men som en sport. Det är såklart en definitionsfråga, men två separata frågor alltså. Dels då frågan: lagtänket för boulen som tävlingsidrott?

Svaret blir: ganska viktig. Med motiveringen att den, precis som andra lagsporter, har individer som ska dra åt samma håll, MEN tre stycken grymt duktiga individer kan faktiskt vinna utan att de är speciellt samspelta som lag. Ta Dylan, Fazzino och Alaoui och sätt ihop dem som ett lag, de kommer att vinna de flesta tävlingar de spelar bara för att de är så grymma som individer, men som ”lag” inte alls starka, ännu. Men såklart, vissa individer är mer för lagtänk (ofta såna som kommer från "skolan lagidrotter") medan de som kommer från sporter såsom tennis, skytte, simhopp etc har kanske en annan bild mer riktat mot att alla individer ska kunna bidra till laget oavsett personkemi eller andra sociala aspekter, som kommer till i ett lag. Boule har den fantastiska egenskapen att det är både ett lagspel och en individuell sport i ett.

Intressant. Ett lag skulle dels kunna byggas kring att hitta spelare med hög spelskicklighet, men dels också kring andra faktorer. Vilka kan de då tänkas vara.

Vad/vilka delar är viktigast när man ska "bygga" sitt lag?

Ledarskap. Hitta ledaren och bygg mycket kring denne och glöm inte kommunikationen från denne. Sedan är det egna ansvaret och viljan att nå samma mål viktigt och vidare så tycker jag att man bör sträva efter att hitta olikheter och se värden i det. Syna sig själv, se vad man har för mindre bra egenskaper som de andra spelarna kanske är bra på, sätta sig och snacka. Många tycker nog att man ska hitta ”likheter” och det är nog ett enklare sätt till en början, framförallt "personkemiskt". Men, för att komplettera varandra, är olikheter bäst enligt mig.

Stundom går diskussionerna på landets virituella mötesplatser för boulespelare och många har åsikter kring såväl laguttagningar till internationella mästerskap, som vad som bör prägla laguttagningar. Niklas visar att han tänker en hel del kring det här och kanske, i alla fall för mig, i lite annorlunda banor.

Idag har vi inte många lag som arbetar målmedvetet tillsammans. I skiktet som vi kan kalla "landets bästa" är det förmodligen bara Rickard Nilsson, Joackim Andersson och Jessica Johansson CPC som hållt fast vid en lagkonstellation fullt ut. Halmstad, Lindome och Sibirien är också där och nosar, om än inte lika fullt ut som Coccinelletrion.

Prioriteras lagtänket för lite i Sverige?

Svår fråga. Det är en fråga upp till varje individ att svara för sig självt, jag tror tyvärr att många inte har ett uttalat mål uppsatt för sig och sitt lag. Ambitionen ligger på nivån ”vi satsar på att vinna nästa tävling”, inte på att bli laget som ska sätta Sverige på kartan internationellt. Och det är naturligtvis också en annan fråga.

Historiskt finns det lag som många pratar om. Det kan vara på lokal nivå likväl som som lag som gjort sig stora ute i hela boulesverige.

Vilket svenskt lag är enligt dig det starkaste genom tiderna?

Modern tid: Andy-Kenny-Patrik, Jonas-Krille-Jocke, Björnarna med Albin eller Jessica-Jocke-Rickard. Alla dessa lag har spelat längre än en säsong ihop och vunnit massor. Det finns såklart också ”one hit wonders”. Styrkan hos ett samspelt lag, i jämförelse med ett lag med bra spelare, är att laget kan spela dåligt och ändå vara med, man känner att det är ett jobbigt lag man möter. Medans ett lag med bra spelare brukar inte ha en så hög lägsta nivå. Alla lagen ovan tycker jag hade/har just den styrkan.

Nyligen gick ett svenskt lag och vann trippeln under anrika Travemunde. En trippeltävling med långt fler lag än till eempel SM och övriga stora tävlingar i boulesverige. Patrik Wiik, Dan Edman och Bosse Persson tog sig till 8-delsfinalen under SM, en i grunden god prestation, men inte i närheten av att vinna en stor internationell tävling några veckor senare. Ett lag som sannolikt prickat formtoppen, men som också visar att spelstyrkan ökar i takt med att laget fungerar. Under Fyrlingen har vi sett motsvarande hända flera gånger. Under Fyrlingen 2011 tog sig det lokala laget med Reino Lindberg i spetsen hela vägen till semifinal i A-slutspelet. Laget var sammansatt av spelare som kände varandra sedan tidigare och som ideligen satte ihop laget utefter hur man skulle prestera bäst. Under vägen fram till semifinalen slog man flera lag som på pappret var överlägsna, men som i slutändan inte rådde på "laget" Lindberg. Dessutom har ett av de lag som Niklas nämner som ett av Sveriges starkaste genom tiderna, Björn Ivarsson, Björn Folke Johansson, Albin Plantid och Filip Goldeus, gjort det ingen annan varit i närheten av, nämligen vunnit Fyrlingen tre år på raken.

Men å andra sidan har vi också sett raka motsatsen till lagkonstellationen vinna. Under senaste upplagan av Fyrlingen vann ett lag med spelare som aldrig tidigare spelat med varandra. Dessutom fanns tre olika nationalliteter representerat inom laget som bestod av Wille Silfverberg, Tobias Svensson, Kees Koogje och Hery Andrianavalona.

Frågan är vem som vinner 2014? Blir det kanske DITT LAG?

Copyright © All Rights Reserved